5 tipp a húgyúti fertőzések leküzdésére

A húgyúti fertőzés (Urinary Tract Infection=UTI) bakteriális fertőzés a húgyúti rendszerben – ide tartozik a vese, a hólyag, a húgycső és a húgyvezeték. Míg a nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, a férfiak is megkaphatják őket. A húgyúti fertőzések meglehetősen gyakran fordulnak elő, és az összes fertőzés csaknem 25% -át teszik ki. A húgyúti fertőzések nagyon kellemetlenek lehetnek. Nincs két egyforma egyén, ezért nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket. Annak ellenére, hogy a tünetek egyénenként változhatnak, leggyakoribb tünetek a következők:

 • Égő érzés vizelés közben
 • Gyakori vizelési inger
 • Vér a vizeletben
 • Erős illatú vizelet
 • Zavaros vizelet

Mi okozza a húgyúti fertőzéseket?

Sokféleképpen kaphatunk húgyúti fertőzést. Az életmód és az egészségi állapot biztosan hozzájárulnak a hajlamosító tényezőkhöz, de még az általunk használt személyes termékek vagy a viselt ruházat is fogékonyabbá tehet bennünket. Íme néhány a leggyakoribb tényezők közül, amelyek hozzájárulhatnak a húgyúti fertőzésekhez:

 • Szexuális tevékenység
 • Rossz higiénia
 • Antibiotikum használata
 • Cukorbetegség
 • Nem ürítjük ki teljesen a hólyagot
 • Tamponok vagy spermicidek használata
 • Székrekedés
 • Szűk vagy nedves ruházat viselése hosszabb ideig

Mit tegyünk, ha húgyúti fertőzésünk van?

Ha gyanítod, hogy felfáztál, keresd fel orvosod, hogy megerősítse-e a fertőzés fennállását. Ha a teszt eredményei megerősítik, hogy UTI van, akkor orvosod valószínűleg antibiotikumot fog felírni neked.

Az interneten számos állítólagos otthoni gyógymód található a húgyúti fertőzések ellen, amelyek előnyösek lehetnek vagy nem. A választott kezelési módszerektől függetlenül azonban néhány egyszerű dolgot megtehetsz testedért, miközben gyógyítod a fertőzést. Ezek egy része a következőket tartalmazza:

 • Igyál sok vizet
 • Rengeteg alvás
 • Jó higiénia gyakorlása
 • Hosszú ideig ne viselj feszes vagy nedves ruhát
 • Kerüld a tamponok és spermicidek használatát
 • Vizelés közösülés után

Melyek a legjobb esszenciális olajok az UTI számára?

Számos illóolaj létezik, amely hasznos lehet a húgyúti fertőzések kezelésében. Az UTI-k leggyakoribb típusai a nőket érintik, és gyakran az E. coli baktériumok okozzák. Emiatt fontos olyan illóolajokat választani, amelyek antibakteriálisak, különösen az E. coli, valamint más típusú baktériumok ellen. Célszerű olyan illóolajokat is választani, amelyek előnyösek lehetnek fájdalom vagy általános betegségérzet kezelése során.

Az alábbiakban a húgyúti fertőzések legjobb illóolajai vannak felsorolva, az egyes olajok sajátos terápiás tulajdonságai alapján.

1. Oregano

Az oregano illóolaj messze az egyik legjobb illóolaj az UTI számára. Az oregano erős antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Remek illóolaj, mely jó, ha kéznél van, ha általános fertőzéssel vagy betegséggel találkozunk, de különösen előnyös, ha az E. coli által okozott húgyúti fertőzésről van szó. Egy 2012-ben végzett tanulmány megállapította, hogy az oregano illóolaj aktív volt és gátolta az E. coli baktériumok szaporodását. Az oregano hatékony antibakteriális hatása mellett fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik. Potenciája miatt azonban az oregánót nem szabad kisgyermekek, terhes vagy szoptató nők körében használni. Ezenkívül ismert bőrszenzibilizáló és helyi alkalmazás esetén megfelelően hígítani kell a bőrirritáció elkerülése érdekében.

2.Szegfűszeg

A szegfűszeg egy másik illóolaj, amely erős antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran használják a betegségek leküzdésére, és valójában kulcsfontosságú összetevője a jól ismert illóolaj-társaságok számos csírairtó keverékének. Egy 2016-ban végzett tanulmány megállapította, hogy a szegfűszeg illóolaj erős gátló és ölő tulajdonságokat mutatott az antibiotikumokkal szemben rezisztens E. coli izolátumok ellen.

A szegfűszeg fájdalomcsillapító tulajdonságokat is tartalmaz, és gyakran használják izom- vagy ízületi fájdalmak kezelésére szolgáló készítményekben. Hatékonysága miatt a szegfűszeget nem szabad kisgyermekeknél használni. Az oregánóhoz hasonlóan a szegfűszeg is bőrszenzibilizáló hatású, és helyileg történő felhasználás előtt megfelelően fel kell hígítani.

3. Fahéj

Az oregánóhoz és a szegfűszeghez hasonlóan a fahéj illóolaj is antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes. Gyakran a fent említett csírairtó keverékek fő összetevőjeként is találjuk, így nem meglepő, hogy a húgyúti fertőzések egyik legjobb illóolaja is. A kutatások szerint a fahéjban található fő alkotóelem negatív hatással lehet az E. coli baktériumokra. A fahéj fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik és sokféle betegség és fertőzés kezelésénél hasznos. A fahéj egy másik erős illóolaj, ezért nem szabad kisgyermekeknél alkalmazni. Továbbá, a bőrszenzibilizáció lehetősége miatt a fahéjat mindig helyesen kell hígítani a helyi alkalmazás előtt a bőrirritáció elkerülése érdekében.

4. Levendula

A levendula hasznos illóolaj, amely kéznél lehet, ha húgyúti fertőzéssel küzdünk. A levendula nem csak nyugtató, hanem antibakteriális és szinergetikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez alkalmassá teszi az UTI-k számára készített keverékekhez.

A levendula nemcsak hozzájárul a többi olaj antibakteriális hatásához, hanem elősegítheti a nyugodt és pihentető környezet kialakulását is. Ez különösen előnyös lehet, ha kellemetlen érzéseket tapasztalunk, vagy a fertőzés miatt alvászavaraink vannak.

Ezenkívül egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a levendulának gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai vannak, így remek választás fájdalmat és gyulladást okozó betegségek vagy fertőzések kezelésére. Ezen túlmenően, a levendula egy szelíd olaj, amelyet szinte mindenki biztonságosan használhat.

5. Citrom

A citrom kiváló illóolaj, amely kéznél lehet bármilyen betegség kezelésénél. Erős antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kiválóan alkalmasak a betegségek és a fertőzések leküzdésére. A csíraellenes keverékek, valamint a természetes tisztító készítmények másik kulcsfontosságú összetevője.

Ezenkívül a friss, citrusos aroma segíthet abban, hogy felfrissüljünk és energiát nyerjünk, ami különösen hasznos, ha betegek voltunk, és nem érezzük jól magunkat. Ne feledjük, hogy a citrom fototoxikus illóolaj, és ha helyileg alkalmazzuk, kerülni kell a napsugárzást.

forrás: t.ly/TIia

Vélemény, hozzászólás?